Spritskolan
Magnus Reuterdahl
11 september 2024
Detta är Baijiu-skolan. Visste du att världens mest sålda och producerade sprit kommer från Kina? Den heter baijiu. Översatt till svenska betyder det ungefär vit sprit. Om du gillar kinesisk mat och snaps, då är detta spriten för dig! Men vad är baijiu egentligen? Häng med!
Magnus Reuterdahl
2 februari 2024
Baijiu och kräftor. Det är dags för World Baijiu Day igen, den går av stapeln under en dryg vecka, 6-15 augusti. Inte en kopp eller ett glas ska var torrt, borden ska digna av kinesisk mat och ordet ganbei ska eka emellan väggarna. I år sammanfaller den högtid med vår svenska kräftpremiär, därför tipsar jag om några baijiu som passar bra med just kräftor.
Magnus Reuterdahl
9 december 2021
På torsdag och fredag, den 8-9 augusti, var det World baijiu day. Baijiu är Kinas vita sprit och datumen är valda utifrån att siffran 8 på kinesiska uttalas ba och siffran 9 jiu. Tillsammans blir det Bajiu, nästan som namnet på spriten. Ganbei (Skål)!
Magnus Reuterdahl
22 december 2021
Slå klackarna i taken! Rulla hatt! Det är Baijiu-fest i natt! Trots att semestrarna är på väg att ta slut så lever de ljumma nätterna kvar länge än och det finns fortfarande mycket att njuta av innan hösten är här. Den 8-9 augusti är det till exempel är World Baiju day. Då ska jag fira stort!
Magnus Reuterdahl
22 december 2021
Häng med och upplev "riktig" kinesisk mat och dryck i Stockholm. Kina är ett spännande land som många fascineras av. Det är ett stort och mångfacetterat land och särskilt intressant är de många olika matkulturer och drycker som kommer därifrån. De är också en väg att utforska och förstå Kina. Du behöver inte åka dit för att påbörja din resa, det finns mycket att utforska här, på hemmaplan.
Magnus Reuterdahl
26 oktober 2022
Denna artikel handlar varken om mousiness eller råttor på menyn, den handlar om att fira kinesiskt nyår. Knappt har storhelgerna tagit slut förrän det är dags för nästa matfest. Det kinesiska nyåret infaller den 25 januari, men firas på många håll såväl veckan innan som veckan efter. Med andra ord fram med soja, baijiu och sichuan-peppar – det är dags att festa, igen!
Magnus Reuterdahl
22 december 2021
Jag vet inte om du har märkt att vintern är här? Mina vänner från Kina försäkrar mig att så är fallet. I helgen firades "Li dong" - Vinterns start. Jag firade det med att laga kinesisk mat och dricka gott vin.
Magnus Reuterdahl
17 september 2023
Blixtar och dunder, magiska under, plötslig en dag har det hänt, nya baijiu på bolis, jag är en lyckofigur. Det är kul at kunna meddela att det nu finns det tre nya baijiu att beställa via beställningssortimentet på bolaget. Vet du inte vad baijiu är? Häng med, jag bjuder på ett recept till en av mina kinesiska favoriträtter på köpet!
Magnus Reuterdahl
6 augusti 2019
För några veckor sedan inföll det kinesiska nyåret, nu är det hundens år. Då var jag på resa i Spanien och missade möjligheten att fira det på rätt sätt. Väl hemma så gjorde vi en liten kinesisk bankett för att fira i efterhand. Hettan i maten gör detta till utmärkt mat att värma frusna själar i vinterstormarna.