- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Ganbei, det är World Baijiu day
Ganbei, det är World Baijiu day

Loading...
Ganbei, det är World Baijiu day

Loading...
På lördag kommer jag att mumsa i mig en meny med drygt 20 rätter och skåla i minst fem olika baijiu, allt för att fira denna dryck. Den finns att hitta på Systembolaget, i slutet av artikeln hitter du ett par av mina favoriter och på bättre kinesiska restauranger.

Baijiu är en vit destillerad spritsort som översatt betyder ungefär vitt vin. Det är en gammal traditionell dryck med rötterna i medeltid om inte ännu längre tillbaka. Baijiu håller i regel mellan 40 och 60% alkohol.
Det görs baijiu som är mycket billig och som är vansinnigt dyrt. Inledningsvis var jag övertygad om att det enda som skilde de olika prislägen åt var förpackningen och varumärkena. Med tiden har jag lärt mig att så inte är fallet, här finns massor av variationer och finstämda skillnader.
Spriten görs oftast på durragräs men den kan också göras på eller delvis av ris, vete, korn, majs eller sötpotatis med mera. De bästa är dock i regel gjorda på durra. Det som är lite ovanligt är att jäsningen påbörjas på naturlig väg genom en process som jiuqu. Denna görs av vete, korn och eller ris med mycket stärkelse vilket får jästen att börja jäsa. Därefter tillsätts vatten och snart har man högoktanig sprit. En del kokar vatten eller använder varmt vatten andra ljummet. Vissa jäses flera gånger. Jäsningen görs i regel i behållare av lera eller betong. Därefter destilleras och lagras spriten. En del sorter blandas med olika typer av baijiu innan det hälls på flaska.

Smakerna eller kanske snarare dofterna jag nämnde ovan hittar du inte i kinesiska smakbeskrivningar. De tre vanligaste stilarna är:


Utöver detta finns ytterligare nio stilar bland såsom en sötare stil som kallas mi xiang (risdoftande), feng xiang (fenix doftande) som har frukt och jordtoner samt jian xiang (blandad doft) och många fler.

Idag, lördag den 10:e (dagen efter) kommer jag ropa ganbei, dricka baijiu och frossa på massor med kinesisk mat inklusive grisblod och ägg som ångkokats till en taiji-symbol!
Ganbei, ganbei, ganbei!
Magnus Reuterdahl
