- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Vintern kommer med kinesisk mat & stugsittande
Vintern kommer med kinesisk mat & stugsittande

Det hände mycket denna helg, bland annat kom vintern, åtminstone enligt kineserna. Känner du till “Li Dong”? Det är den dag kineserna firar att vintern är här, i år inföll den den 7 november. Vidare fick USA en ny president, efter mycket rösträknande (även om dessa inte är helt klara). Jag valde att fira båda dessa tilldragelser.
Precis som i våras är vi nu åter förpassade till att vara stugsittare så gäller det också att göra det bästa av situationen. Jag har valt att förgylla mina eftermiddagar och helger med god mat. Det gjorde jag även denna helg, nu med att laga kinesisk mat och dricka gott vin samt lite baijiu. Kul att laga, gott att äta och värmande för kropp och själ.
Jag valde att göra flera smårätter, så kallade xiao chi, så att festandet räckte under hela dagen. Några var nya och de kommer jag behöva laga några gånger till för att finslipa andra var rätter jag tillagat flera gånger förr. En av rätterna är en favorit, den är het, len och kall på samma gång. I den finns smak av chili och sesamfrön. Rätten kallas för konstigt smaksatt kyckling, Bangbang Ji, den kommer från Sichuan-provinsen i sydvästra Kina. Receptet hittar du här och nedan.
Loading...
Loading...







