- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
TEQUILA med Björn Kjellberg – ¡Viva la vida tequila, Viva México! och tequila till påskbordet
TEQUILA med Björn Kjellberg – ¡Viva la vida tequila, Viva México! och tequila till påskbordet
TEQUILA med Björn Kjellberg – ¡Viva la vida tequila, Viva México! och tequila till påskbordet
¡VIVA LA VIDA TEQUILA, VIVA MÉXICO!
De senaste sex åren har i princip hela mitt liv kretsat kring tequila. Det mesta jag gör, gör jag i tequilans namn. Många är de gånger jag fått frågan -Varför just tequila? Och det fullständiga svaret är både långt, invecklat och baserat på alldeles för mycket känslor, reflektioner och stämningar i luften för att riktigt kunna göras begripligt. Det måste liksom upplevas i första person och det måste komma från hjärtat. Därför brukar mitt korta svar bli detsamma som det en god vän till mig (som f.ö. var en av de som verkligen öppnade upp mitt sinne för just tequila för många år sedan) gav mig på just samma fråga. ”-Why tequila? Because it makes me happy!”
Jag heter Björn Kjellberg och är född och uppfostrad smålänning. Hela mitt lyckliga och seriösa arbetsliv har jag verkat inom krog- och spritbranschen. Från PM & Vänner i Växjö till F12 Restaurant i Stockholm via Hilton och Savoy i Malmö. Min bas idag och troligtvis så länge jag står bakom en bardisk är på världens bästa lilla skyffe: Little Quarter på Marie Laveau på Hornsgatan 66 på Södermalm i Stockholm. Förutom ett liv som bartender har jag även drivit Grythyttans Bartenderskola (RIP) sedan 2007, hållit i fler inspirationsworkshops för bartendrar än jag kan komma ihåg och då även täckt in det mesta mellan Umeå och Malmö, gett ut ett par mindre böcker om drinkar för hemmafixaren, fått ta emot pris som Årets Branschförbättrare (2011) och Årets Bartender (2012) osv. Allt detta har betytt otroligt mycket för mig som yrkesman men även som person. Men kärnan till allt jag gjort och det som driver mig framåt varje dag och varje sekund är tequila, Mexico och en växtfamilj som heter agave.
Jag arbetar sedan fem år tillbaka heltid för tequilaindustrin i Europa. Dels med import, export och försäljning av tequila, mezcal och dylika mexikanska produkter och dels med utbildning och upplysning om den äkta och genuina mexikanska dryckeskulturen. I förlängningen har det blivit att jag vid vissa möten och presentationer nästa lika mycket pratar om den rådande situationen i Mexico i stort eller dess ursprungliga kultur och historia innan de spanska conquistadorerna kom i början av 1500-talet. Helt enkelt för att det gör mig lycklig och för att jag känner en slags ro varje gång jag befinner mig på väg mot Mexico och Tequila. Det kanske låter lite skevt att sprit gör mig lugn och lycklig men om ni är inne på den här sidan är jag ganska säker på att ni förstår och är till att läsa mellan raderna. Om jag är nere blir jag inte glad bara för jag slår upp ett större glas tequila och häller i mig…
Genom 15 inlägg från och med idag och fram till jul kommer jag att försöka skildra lite av vad det är som är så himla speciellt med just tequila, Mexico och agaveplantor. Jag kommer börja från början och varannan vecka gå igenom historien som troligtvis börjar någonstans på 300-talet och ta er ända fram till idag och även sia lite om framtiden för denna mytomspunna och många gånger missförstådda spritindustri. Då tequilans förfader mezcal numera börjat bli efterfrågad och lite av en snackis bland spritdrickare och barsluskar kommer jag såklart även ge en bra djupdykning här med. För att ge än mer bredd kommer jag att ta ett par avstickare när säsongen bjuder som Mexicos nationaldag, jul etc. Då det inte alltid är helt lätt att navigera sig bland alla de varumärken och flaskor som våra svenska spritimportörer idag erbjuder genom Systembolagets beställningssortiment kommer jag även vid varje inlägg att rekommendera en väl utvald flaska som antingen knyter an till veckans kapitel eller som passar den stundande högtiden. Något som likt ett nyhetsankare för oss in till mitt allra första tips: Tequila till påskbordet!
BJÖRN TIPSAR- TEQUILA TILL PÅSKBORDET
När jag och mina kollegor och gelikar pratar och föreläser om tequila (och även när vi själva får utbildning i Mexico) är tequila i kombination till mat ett ständigt återkommande tema. Jag själv brukar ofta utgå från vad man traditionellt dricker till olika typer av mat och sedan försöka hitta en tequila eller mezcal som drar åt samma egenskaper eller profil.
Till påskbordet får vi väl vara rykande överrens om att nordisk akvavit är drycken nummer 1?! Alkoholen skär liksom igenom allt det feta och salta och lättar upp munkänslan och påskyndar matsmältningen. De kryddiga smakerna i akvavit breddar det, i ärlighetens namn, ganska torftigt kryddade påskbordet (salt, sött, umami och dill). Då mycket akvavit även är sötad gör det drycken lite mer lättsam än många liknande spritdrycker skulle kunna vara. Min totala rekommendation blir därför en tequila som besitter alla dessa ovan nämnda egenskaper akvavit gör. Bara på en mer naturlig väg (jag älskar verkligen akvavit och hade inte tequila funnits hade jag troligtvis vigt mitt liv åt detta!). Det bästa är att just denna tequila även råkar vara en av de allra finaste tequila blanco (olagrad) marknaden har att erbjuda: Arette Suave Blanco, Artikelnummer 10120, 569 kr.
Tequila Arette är en av de riktiga älsklingarna bland tequiladrickare och bartendrar världen över. Destilleriet El Llano ligger mitt i den lilla staden Tequila i västra Mexico där allting sägs ha börjat en gång i tiden. Familjen Orendain som äger Tequila Arette är även de välkända inom tequilavärlden. Dels genom sin långa historia och storlek som gör dem till en av de mest inflytelserika i hela industrin och dels genom deras arbete för att få tequila att växa som segment i spritvärlden. Den ena av de två bröderna har t.ex. varit borgmästare i staden Tequila och vid två tillfällen president i C.N.I.T. som är en slags tequilakammare för producenterna själva.
Arette Suave Blanco är en av Arette-seriens absoluta juveler. Vad som gör den så unik och suave (mjuk) är att man dels bara tar de allra bästa och mest dyrbara dropparna vid destilleringen och dels låter man sedan dessa dyra droppar vila under en lång tid på ståltank för att spriten så sakteliga ska börja oxidera och därmed mjukas upp.
Smak och doft är urtypiska och snudd på norm för karaktären på tequila med sitt ursprung från staden. Örter, kryddor, citron- och limeskal möter en först innan toner av grön frukt som äpple och päron smyger sig in. Eftersmaken är lång och väldigt len med bara ett ytterst litet spritbett i slutet. Precis perfekt för att skära bort det allra fetaste från påskmaten. Då mycket naturlig sötma från agaveplantan finns kvar balanserar även helheten upp och knyts ihop på ett förstklassigt sätt. Servera den gärna väl kyld till påskmaten och rumstempererad till dig själv när du lyckats bli av med både släkten, grannen och disken.
Ha det gott och hörs om två veckor då historien om världens vackraste sprit börjar.
Välkomna!
BJÖRN KJELLBERG
Mail: bjorn@aliassmith.se
Instagram: @bartillgrav