|
|

I BAREN med Pontus “Poppe” Berglöf – Celery Collins med vodka, selleri och lime

I BAREN med Pontus “Poppe” Berglöf – Celery Collins med vodka, selleri och lime

I BAREN med Pontus “Poppe” Berglöf – Celery Collins med vodka, selleri och lime

I BAREN med Pontus Berglöf nordefors.com

Den meteorologiska våren är här! Den riktiga våren låter sig vänta en stund till, men vi är hursomhelst ett steg närmare sommaren. Snart kommer vi se härliga drinkar med färska bär och frukter i barerna, en sann fröjd för både öga och gom. Vi som tycker att denna väntan på mogna jordgubbar och blåbär känns för lång kan finna tröst i att det, som alla känner till, går lika bra med selleri.

För att göra en Celery Collins behöver man muddla. Jag tycker inte om att muddla. Det beror mest på att det innebär arbete samt jag i början hade en för kort muddler och efter några drinkar drog upp min knogar på kanten av min metallshaker. Mer än en gång.  Men jag föredrar att säga att det är för att det ofta är ett onödigt arbete som snarare stjälper än hjälper. Smiskar man till färska kryddor som mynta med handen så får man både alla smaker och hela blad. Inget förstör en Mint Julep som små, bittra myntabitar mellan tänderna. Man kan muddla citrusfrukter om man söker den där kloakvattenkänslan, men i övrigt är det rätt meningslöst (undantaget om man använder fast socker istället för sockerlag vilket jag, till min förtret, måste erkänna ger en smakrikare drink). Det finns dock en uppsjö med drinkar där muddlern inte har ett substitut. Celery Collins är en sådan drink och det finns inga genvägar.

Selleri är för många inte en helt självklar drinkingrediens och när jag nämner att jag ska bjuda på en Celery Collins tror de flesta att de hört fel. Ingen gillar ju egentligen selleri. Men se inte det här som någon hälso-smoothie. Nej, det här en Celery Collins, där grönsakstonerna mjukas upp av lime och socker och vodkan tar fram precis rätt smaker. Det är en fräsch, vårig och törstsläckande drink, gjord för att intas på balkongen när vårsolen skiner och pollen flyger.

I Baren - Celery Collins - Poppe Berglöf nordefors.com Karoline Nordefors

CELERY COLLINS

8 cl vodka

4 cl sodavatten

1 cl limejuice

1 cl 2:1 sockerlag (2 delar socker och 1 del vatten)

4 matskedar (typen du äter med) stjälkselleri

(om du har selleribitters så skadar det inte med 1 dash)

Skär upp sellerin i centimeterstora bitar, lägg 4 matskedar (ca 25 bitar) i en shaker med vodkan. Muddla sellerin ordentligt så alla smaker kommer fram, tillsätt lime, sockerlag och ev bitters. Lägg i is och skaka. Tillsätt sodavattnet i shakern så du slipper blanda i glaset, dubbelsila (två silar) ned i ett isfyllt glas. Skippa garnering. Njut. Det blir inte mer vår än så här.

I Baren - Pontus "Poppe" Berglöf nordefors.com

Pontus “Poppe” Berglöf  – hemmafixare

Instagram: @Poppmeister

Mail: poppmeistergeneral@gmail.com

Alla Poppes tidigare inlägg

Alla tidigare inlägg I BAREN