- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Cocktail – Amaretto Sour med bourbon
Cocktail – Amaretto Sour med bourbon

Det finns två drycker som framkallar panikångest om jag inte har dem i barskåpet. Det ena är Gin. Det andra är Amaretto.

Få saker är så tillfredsställande som att ta sig en espresso och ett glas Amaretto efter middagen. Eller till frukost. Amaretto har en sån underbart söt och härlig mandelsmak (även om mandlar sällan är inblandade i tillverkningen) att den går att dricka när som helst. Men den går såklart inte att dricka i några mängder, det är den för söt för. Därför har vi Amaretto Sour.
I de flesta barer får man en ihopmix av Amaretto, citron (om man har tur) och socker. Den går ned utan några som helst svårigheter, men det är en blek skugga av den jag lärde mig för några år sedan. För konsistens tillsätter vi äggvita och för att få den till den gudagåva den är: Bourbon.
Det är helt klart bäst med en cask strength (CS) Bourbon (jag använder Stagg Jr); den höga alkoholhalten lockar fram smaker i Amaretton som svagare whiskeys inte riktigt förmår. C.S. kan vara lite knepigt att få tag på i Sverige varför du blir glad att höra att det blir ohyggligt gott även med en vanlig Bourbon.
Faktiskt kan du även prova med Rye whiskey, för lite extra strävhet.
Amaretto Sour
6 cl Amaretto
3 cl bourbon
4 cl färskpressad citron
2 cl sockerlag (2 delar socker, 1 del vatten)
1 äggvita
Häll alla ingredienser i en shaker. Torrskaka (utan is) för arbeta upp äggvitan; eller gör som jag och använd en stavmixer, snabbt och enkelt. Tillsätt is, skaka ordentligt och sila upp i ett isfyllt glas.
Drick och njut av att du gjort ett mästerverk. Eller som drinkens skapare Jeffrey Morgenthaler brukar säga: ”I make the best Amaretto Sour in the world”. Tru dat.
Loading...



