- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
I BAREN – Intervju med Tom Surma, barchef Restaurang Familjen Göteborg
I BAREN – Intervju med Tom Surma, barchef Restaurang Familjen Göteborg
I BAREN – Intervju med Tom Surma, barchef Restaurang Familjen Göteborg
Tillsammans med fem professionella bartenders och en hemmafixare publicerar jag I BAREN. Här kommer de få fritt spelutrymme och tipsa om vad som helst som rör bartenderyrket. Bartendrarna är utspridda över Sverige och har en varierande bakgrund, allt för att du ska få spännande tips på olika nivåer. Här en intervju med den brillianta Tom Surma!
Namn: Tom Surma
Ålder: 33
Nuvarande arbetsplats: Restaurang Familjen, Göteborg
Varför arbetar du som bartender?
För att jag älskar mitt jobb och ALDRIG under dom 12 åren jag jobbat med det känt att jag inte velat gå till jobbet. Jag älskar att se nöjda gäster, jag älskar att få gäster att dricka en drink dom absolut inte tänkt dricka men nu vågar dricka!
Vad är roligast i ditt jobb?
Att ingen dag är den andra lik! Jag får jobba med folk jag tycker väldigt mycket om, i ett yrke jag tycker väldigt mycket om, där jag under en viss tid i människors vardag faktiskt får göra dom glada och ge dom det där lilla extra för en guldkantad kväll.
Vilken drink skulle du kunna dricka resten av livet?
Negroni (Gin, Campari, Martini Rosso)
Vad är det mest komplicerade i drinkväg du gjort?
Svårt att säga men något av det mer komplicerade jag gjort är nog drinken jag gjorde under min första tävling i World Class, då gjorde jag en varm Bloody Mary med kallt skum på skånsk senap och sesamolja.
Märkligaste upplevelsen i ditt jobb?
När jag för flera år sedan jobbade som bartender på en flygplats kom det fram en mamma som hade en skrikande bebis och ville köpa några centiliter vodka i en servett som hon skulle få tyst på ungen med…….
Vilken är den mest vanliga kommentaren du får?
” Va , kan man blanda det? Är det verkligen gott ihop? ”
Framtidsvisioner?
Oj, dom är många, men jag vill sätta Familjen och Göteborg mer på kartan, har många planer med mitt barteam (Mikael Eliasson och Björn Boman) ihop med våra vänner och kollegor Sly, Viktor och Ida på Spisa. Sedan vill jag gärna komma och gästa hos Emil uppe i Umeå ( blink blink ). Sedan har jag ju inte vunnit årets bar i White Guide än…….
Tävlingsmeriter?
Delad 5:a i World Class 2012 , sedan blev Familjen utsedd till 2:a bästa baren i Sverige i White Guide 2013
Vilken är din favoritingrediens?
Gurka
Favoritdryck?
Julmust
Favoritbarer i Sverige och övriga världen?
Svårt , det beror på, jag älskar ju mitt eget jobb Familjen även när jag är ledig men annars går jag till Spisa, Avalon eller Rover i Göteborg. I Stockholm går jag till Nobis Guldbaren. Och är jag ute och reser så älskar jag Bar 89 i New York och blev total kär i The Tasting Kitchen sist jag var i Los Angeles.
Vad imponerar du dina vänner med?
Well jag brukar få göra nyårsdrinkarna på nyårsfesten. Annars är det nog att jag kan klia mig på knäna utan att böja mig!
Vart hittar du din inspiration?
Oj…..svår fråga, men ifrån allt möjligt. Det som finns runt omkring mig, årstiderna. Även ifrån köket på Familjen. Många gånger brukar jag även gå ner till torget, gå runt där och titta på vad som finns för säsongen. Där brukar det ofta stå en väldigt sur och vresig gubbe som har sjukt mycket bra bär och frukter. Han ler alltid när jag köper upp hela hans lager på blåbär eller lingon. Han rockar!
Vem ser du upp till i branschen?
Jag har aldrig haft någon speciell förebild i branschen men dom jag ser upp till är nog mina kollegor i baren. Ihop så gör vi något jävligt bra som bara går framåt och framåt.
Har du något på gång?
Har alltid massa på gång. Lite tävlingar, lite samarbeten, gästspel, vara med i böcker, pressa must och koka diverse bitters.
Vad vill du tipsa om?
Kom till oss på Familjen på måndagar och drick Bloody Marys och ät ostron, väldans trevligt!
KONTAKT
Twitter: @Tomtomkatt och @Familjen_Rest
Instagram: @TomSurma
Mail: info@restaurangfamiljen.se