- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
I BAREN – intervju med bartendern Kenneth Swärd Etagegruppen Malmö
I BAREN – intervju med bartendern Kenneth Swärd Etagegruppen Malmö
I BAREN – intervju med bartendern Kenneth Swärd Etagegruppen Malmö
Tillsammans med fem professionella bartenders och en hemmafixare publicerar jag I BAREN. Här kommer de få fritt spelutrymme och tipsa om vad som helst som rör bartenderyrket. Bartendrarna är utspridda över Sverige och har en varierande bakgrund, allt för att du ska få spännande tips på olika nivåer. Här presenterar jag Kenneth Swärd!
Namn: Kenneth Swärd
Ålder: 29 år (ständigt)
Nuvarande arbetsplats: Etagegruppen i Malmö sedan 6-7 år
Varför arbetar du som bartender?
Anledningen till att jag arbetar inom bar- och restaurangbranschen är mest en slump. Skulle egentligen bli brandman i Stockholm men i väntan på antagning drog jag till Malmö över en sommar och testade att jobba i restaurang. Blev tidigt ett inhopp i baren och det fastnade jag för omedelbart! Började hänga på bra barer och granskade hur duktiga bartendrar arbetade. Åkte och tittade på tävlingar samt fick chansen att arbeta med några av regionens bästa inom cocktails, sen har det bara rullat på. Det jag finner roligast och mest stimulerande med arbetet är friheten, variationen och möjligheterna. Mötet med människor. Friheten att slippa strikta tider såsom 08-17, att kunna välja lite vilka tider man vill jobba själv, att kunna välja vilken slags miljö man vill jobba i t ex en lugn harmonisk hotellbar eller en högljud nattklubbsbar. Man har så stora möjligheter att själv välja inriktning, tider och även var i världen man vill arbeta. Bartender är ju ett unikt jobb på så sätt att det är i stort sett likadant i hela världen.
Vilken drink skulle du kunna dricka resten av livet?
Ha ha, den drink jag skulle kunna dricka resten av livet hmm, det vet jag inte om det finns någon. Det skulle väl vara något som liknar det man dricker till vardags, Jack Daniels/Cola eller smaksatt vodka/mineralvatten. Skulle kanske funka att sippa Sazeracs (red.anm. socker, Sazerac Rye Whiskey, Herbsaint, Peychaud’s Bitters och citronskal) livet ut också i och för sig.
Vad är det mest komplicerade i drinkväg du gjort?
Mest komplicerade drink är ju lite beroende på hur bra förberedd man är, kan finnas moment i olika drinkar som är olika komplicerade. En enkel drink med krånglig garnering till exempel. Gjorde i och för sig en lite omständig cocktail till SM/Årets Bartender 2012. Där jag muddlade/hamrade livet ur basilika för att få ur ordentligt med smak/doft samt använde oregano, körsbärstomater, selleri och gräslök, blev mer som en sallad he he. Gick inte så bra i tävlingen men var mest ett experiment att tänja lite på gränserna och en tanke i att kombinera och komma närmare restaurangköket med förrätter kontra fördrink.
Märkligaste upplevelsen i ditt jobb?
Märkligaste upplevelsen kan jag inte komma på någon sådär direkt som sticker ut. Tycker människor är rätt märkliga överlag.
Vilken är den mest vanliga kommentaren du får?
Vanligaste kommentaren måste nog vara beröm efter att ha serverat en bra drink, glädjande nog.
Vad har du för framtidsvisioner?
I framtiden vet jag inte riktigt vad jag kommer att göra, kommer nog vara kvar i denna bransch länge till då jag ser möjligheterna till utveckling som oändliga. Jobbar på nattklubb nu men cocktailbar eller schysstare restaurang lockar också. Eventuellt flytta utomlands till värmen och jobba ett tag, vi får väl se!
Har du några tävlingsmeriter att stoltsera med?
Tävlat har jag gjort i säkert 6-7 år, framförallt i Årets Bartender och har några finalplatser. Vann Årets Rookie 2006 tror jag, Sydsvensk Mästare 2010, Årets Bartender och Svensk Mästare 2010, heatsegrare och finalplats i Bartender-VM 2010 i Singapore.
Vilken är din favoritingrediens?
Gillar att arbeta med “varma” smaker såsom bourbon, rom och smaker med vanilj och fatinslag. Så bourbon och rom delar nog på platsen som favoritingrediens.
Favoritdryck?
Själv dricker jag och tycker om det mesta! Från öl, vin, bubbel, cocktails eller ett enkelt glas kall mjölk.
Vad imponerar du på dina vänner med?
Om jag ska imponera på mina vänner eller gäster försöker jag ofta göra en cocktail där dom känner igen smakerna från t ex mat eller någon dessert.
Vart hittar du din inspiration?
Jag försöker följa och få inspiration av andra duktiga kollegor i branschen och tittar på hur dom följer eller driver utvecklingen. Besöker ansedda cocktailbarer och så vidare. Självklart är killarna på Little Quarter i Stockholm en stor inspirationskälla och förebilder men även kollegor i Köpenhamn, Malmö och Lund. Då jag bor nere i Malmö så är för tillfället mina favoritbarer The Barking Dog (Cph), Ruby (Cph) och Mat & Destillat (Lund) där man även avnjuter en förträfflig middag. Är inte så vanligt med en riktigt bra cocktailbar i en bra restaurang här nere så Mat & Destillat är ett riktigt bra ställe med kvalitet rakt igenom, råvaror, personal, service och utbud.
KONTAKT
Mail: Kswaerd78@yahoo.se