- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Cognac vinet som blev destillat
Cognac vinet som blev destillat

Cognac vinet som blev destillat
Cognac görs av druvor odlade i Cognac AOC. Det är en stor vinregion i västra delen av Frankrike direkt norr om Bordeaux med omkring 80 000 hektar med vingårdar. Den består av två department, Charente och Charente-Maritime.
Destillatet har fått sitt namn från staden Cognac. I området odlas också druvor för vinproduktion, dock mest enklare viner sålda som IGP, Vin de Pays eller Vin de France. Majoriteten av de odlade druvorna används dock till Cognac.
Liten historik
Cognac blev alltmer populärt och under 1700-talets senare hälft hade den letat sig upp till våra breddgrader. Vanligast var dock plagiat gjorda på brännvin som smaksatts eller enklare eau-de-vie. Dessa kallades vanligen för folkcognac. Det var en populär spritsort som nådde sin höjdpunkt i Sverige år 1952, då såldes tio miljoner liter eau de vie.
Det dracks dock också riktig cognac. För många är nog Grönstedts den mest kända. Den är namngiven efter Johan Daniel Grönstedt. Han kom från Leksandstrakten men blev känd som krögare och vinhandlare i Stockholm. I vår tid är han dock mest känd för att han gjorde din egen cognac-blandning. Denna presenterades år 1846, och är populär än idag. Nuförtiden är dock den enda svenska kopplingen dess historia.
Precis som för alla andra vinregioner i Europa kom vinlusen att påverka Cognac. Innan vinlusen slog till fanns här 280 000 hektar med vingårdar. Än idag har det tappet inte hämtats hem. Idag finns det omkring 80 000 hektar, en knapp tredjedel från fornstora dagar.
Vad gör Cognac till Cognac?
Historien är viktig för att förstå var vi är idag. Än viktigare är att förstå vad Cognac är och hur den blivit vad den är. Det är en sprit baserad på vin gjort på olika druvor odlade i olika jordmåner, således kan vi tala om terroir. Cognac delas upp i sex cru Bois Ordinaires och Bons Bois samt Fins Bois, Borderies, Petite Champagne och Grande Champagne. Det finns också ett antal tillåtna druvor där den viktigaste idag är ugni blanc, denna står för cirka 95% av produktionen. Andra druvor som får användas är folle blanche, colombard, semillon, montils och folignan. All cognac lagras på fat.
Alla dessa delar gör skillnad för smaken och uttrycket, men i slutändan är smaken i varje Cognac till stor del avhängigt hur den blandas.
Blandningen görs av en cellar master, som till sin hjälp har en eller flera master blenders. I en enskild cognac kan det ingå blandningar som omfattar en stor mängd olika fat. En cognac jag provade hade en blend som omfattade mer än 700 olika fat. Tanken är att en blend ska kunna återskapas, därför görs de delvis utifrån ett recept. En stor del i att återskapa smaken är dock att de som gör blendningen gör det genom att smaka och dofta, tills de når det resultat som önskas. Det kan nämnas att det tar cirka 10 år att bli en master blender.
Det är viktigt att vinet är ungt när det destilleras. Vanligen sker skörden i september eller oktober, därefter vinifieras druvorna. Destilleringen ska ske senast den 31 mars året efter skörd.

Varför vill de ha viner med hög syra och låg alkoholhalt? Vin med hög syra ger en naturligt antiseptisk effekt, vilket är eftertraktat då sulfit inte får användas i Cognac, detta då sulfiter påverkar destillatets aromer på ett negativt sätt. Låg alkohol är å sin sida en fördel för att destilleringen tar längre tid, vilket ger en renare sprit.
It is well to remember that there are five reasons for drinking: the arrival of a friend, one's present or future thirst, the excellence of the cognac, or any other reason (W. C. Fields)
Framtiden – UNESCO och Turism
Historien kombinerat med produktion och traditionerna är det som gör Cognac till Cognac. Att kunna bevara detta kulturarv har gjort att Cognac beslutats sig för att försöka bli ett världsarv. Ett led i detta är också att öka turismen. Idag säljs majoriteten av all Cognac på export vilket gör det extra viktigt att få fler att upptäcka eller återupptäcka Cognac, och då kanske inte bara spriten utan också landskapet och historien bakom.
Cognac ligger i ett flackt jordbrukslandskap där mindre lövskogspartier och häckar bryter av, och små mjuka kullar höjer upp sig på vissa platser. Insprängt i landskapet finns små pittoreska byar och mindre städer. Det är en region som trots ett känt namn inte känns särskilt turistiskt eller exploaterat. Här finns en genuin känsla och massor med små trevliga restauranger och barer att upptäcka och njuta av. Det är också ett landskap som till stor del präglas av floden Charente som rinner igenom regionen.
Huruvida Cognac kommer få världsarvstatus eller inte är fortfarande en öppen fråga, men det är uppenbart att där finns en unik historia som vandrar mellan vinets och destillatets historia. De är inte heller ensamma som dryckesregion att vilja bli ett världsarv. Redan idag finns det flera som redan är världsarv, till exempel Alto Douro och Pico Pico (Azorerna) i Portugal, Piemonte och Pantelleriai Italien, Tokaj i Ungern, Wachau i Österrike, den mittersta delen av Rhendalen i Tyskland, Lavaux i Schweiz samt St-Emilion, Bourgogne, Loire och Champagne i Frankrike, med flera. Jag håller tummarna för dem då jag tror att det kan vara en viktig beståndsdel för att öka turismen i området men också för att behålla sin produktions särart.
Andra intressanta projekt som pågår och framåtskådande är att de arbetar med att bli mer ekologiska och hållbara. En del arbetar med traditionell eko-certifiering, andra med befintliga hållbarhetscertifieringar och några försöker utveckla en egen för Cognac.

Look a here. And it's smooth and it goes down really nice. Costs two hundred dollars a bottle. And that's a damn good bargain price
Talkin' 'bout Cognac, Liquid gold in every sip. (Buddy Guy)
Loading...
Mike Hammer drinks beer because I can't spell Cognac. (Mickey Spillane)

Loading...

Cognac vinet som blev destillat
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!
Text: Magnus Reuterdahl





