- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Bushmills whiskey från den gröna ön
Bushmills whiskey från den gröna ön

När vi pratar om efter maten dricka så blir det oftast en whiskey eller whisky, en calvados eller cognac. Just nu har jag dock snöat in på irländsk whiskey. Det är ett antal kända namn, Bushmills är ett, andra är Tullamore Dew och Jameson. Men det finns betydligt fler än så, totalt finns det ett 30-tal att välja på. Där Bushmills står ut kvalitetsmässigt.
Ett 30-tal destillerier låter kanske inte så mycket. Särskilt inte om man tittar lite längre bakåt i tiden. På 1800-talet var irländsk whiskey den populäraste whiskykategorin i världen, med särskild dominans i USA och i början av 1900-talet fanns det någonstans mellan 200-300 destillerier på ön. Därefter kom det Irländska frihetskriget och handelsblockaden från England vilket slog ut en del producenter. Nästa slag var förbudstiden i USA (1920–33). Innan detta var irländsk whiskey mycket populär i USA och det exporterades stora mängder dit.
På grund av förbudet försvann exporten och många producenter tappade sin lönsamhet. I USA under denna period kallade många svartbrännare sin sprit för irländsk whiskey, denna var dock av låg kvalitet vilket kom att svärta ned ryktet för den irländska whiskeyn. Det har tagit sin tid att tvätta bort denna bild.
Arbetet med att höja statusen på den irländska whiskeyn påbörjades under 1960-talet då en liten grupp kvarvarande destillerier skapade det som efterhand blev Irish Distillers. Ur askan har sedan den irländska whiskey rest sig och idag finns det drygt 30 producenter som inte bara visar att det produceras riktigt bra whiskey på Irland, det gör det en masse.
Det inte bara puttrar i de irländska kittelpannorna, utan här tappas en hel del av livets vatten på butelj. Produktionen växer från år till år och om det fortsätter kommer den gå om den skotska produktionen till år 2030. Tittar vi på de globala försäljningssiffrorna kan vi se att de ökat från 60 miljoner flaskor under 2010 till hela 144 miljoner flaskor under 2019. Den irländska wiskeyindustrin mår helt enkelt bra.

Drinking whiskey in the jar, oh
Synge's playboy of the western World - Thin Lizzy, Roisin Dubh (Black Rose), 1979
Irländsk whiskey – vad är det?
Uisce Beatha är det gaeliska namnet på drycken. Utifrån skriftliga dokument så vet vi att de gjort drycken sedan åtminstone början av 1400-talet, men sannolikt längre än så. De äldsta belägget är från år 1405 i Annals of Clonmacnoise.
Whiskey och whisky är fatlagrad sprit baserad på spannmål. Smaken varierar beroende på varifrån whiskyn kommer och hur den tillverkas och vilka fat som den lagrats i.
Irländsk whiskey är oftast trippeldestillerad vilket ger en renare och mjukare och fräschare dryck, tar mer smak av faten. Vidare är de sällan rökiga i stilen, det beror på att malten inte torkas under torveld, i stället använder de sig av rökfritt kol (antracitkol).
För att få kallas whiskey måste spriten ha lagrats i minst tre år. Stavningen med ett extra e har ingen juridisk status, och alla använder den inte. Att man började göra det var ett sätt att särskilja sig från den skotska whiskyn.
En speciell typ av whiskey som är lite vanligare på Irland görs på en kombination av mältat och omältat korn. Denna stil är ett resultat av engelska skatteregler, under 1800-talet höjdes skatten på mältat korn medan det omältade var billigare. Utifrån det kom man på att man kunde tillsätta omältat korn under processen.
Irland är nog mest känt för sina blended whiskeys, dvs whiskey gjort på en blandning av single malt och grainwhiskey. Blandningar görs också med whiskey som legat på olika slags fat under olika lång tid. Om du provar lite enklare sorter som Bushmills original och Black Bush så förstår du varför de är kända för sina blandningar.
Bushmills gör dock också strålande single malt. Den yngsta är deras 10-åriga, följt av en 16 årig och 21 årig. Sedan några tillbaka finns det också en 18-årig, en 25-årig och en 30-årig. De senaste tre har släppts nyligen eller släpps i dagarna. Det är tre riktigt bra whiskey som vi fick tillfälle att prova och det är riktigt bra grejor, läs mer om dem i slutet av artikeln.
Single malt vs. grainwhiskey
Grainwhiskey är en enklare whisky som framställs på ungefär samma sätt som brännvin, där man fabriksmässigt separerar alkoholen genom kolonndestillation. Råvarorna är vanligtvis en liten del mältad korn plus vete och majs. Resultatet blir en lättare whisky med neutral smak som mognar snabbare. Det är också mycket billigare att producera grainwhisky jämfört med maltwhisky.
Single malt görs enbart på mältat korn. Processen börjar med att korn som blötläggs i ett par dygn, när kornet börjar gro blir det så kallad grönmalt som sedan torkas i ugnar med rökfritt kol. Det gör att irländsk whiskey sällan har någon påtaglig rökighet. Malten mals sedan och lakas ur med hjälp av hett vatten viket ger en söt vört som de jäser till en mäsk som sedan destilleras. När whiskyn kommer från ett och samma mäsk kallas den single malt. På Irland gör den vanligen det såtillvida man inte ska göra en blended.
Vid sidan av typ av whiskey så är en av de saker som ger en stor smakeffekt vilka typer av ekfat som används vid lagringen. Det som påverkar kan var typen av ek, dvs var den vuxit, fatens storlek, hur de rostats och vad som lagrats i dem innan de används för whiskylagring. Bushmills använder ofta olorossofat, dvs från en mer smakrik sherry men även bourbonfat. Sedan toppas detta ibland med portvinsfat, brandyfat eller än mer specifika fat.

Loading...
En av de mest kända och älskade whiskeydrinkarna kommer från den gröna ön, Irish coffee. Exakt hur den blev till finns det dock många historier om. Ett flygplan är i centrum med varianter i detaljerna. Här kommer ett bra recept på drinken.

Bushmills whiskey från den gröna ön
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!
Text: Magnus Reuterdahl








