|
|

Årets Jul-Cognac

Årets Jul-Cognac

Årets Jul-Cognac

Cognac som vi känner den idag har inte alltid varit på detta viset.
På 1500-talet var ett gäng Holländska köpmän på besök i Frankrike och upptäckte att vinet i området cognac var utmärkt.
Man kom fram till att om man destillerar vinet (till ett sk Brandewijn) så kunde man enklare transportera vinet och så ökade man hållbarheten.
Tanken var att man vid ankomst sedan skulle späda ut destillatet igen med vatten för att återskapa ett vin.
Men snart så insåg man att destillatet i sig var utmärkt att inta som det var, så var den första cognacen född.

Vi i Sverige har i många år (innan whisky-trenden kom) alltid varit förtjusta i cognac, och då speciellt i Grönstedts.
Det är inte många år sedan som det stod en flaska Grönstedts cognac i var mans hem ute i Svedala.
Jag som vin-nerd föredrar en fin cognac som trots allt är ett destillat på vin, här känner jag mig hemma.

Och vad passar inte bättre än årets Jul-Cognac från Grönstedts?

Grönstedts Noël 2013 har klassiska toner av torkad frukt, nötter och knäck där tonerna av torkad frukt går mot aprikos och inslagen  av nötter karaktäriseras av rostad mandel.

Ytterligare ett spännande inslag I årets julcognac är dess toner av  apelsin.
Jag har arbetat så att jag från år till år sparar delar av fjolårets cognac, som sedan får utgöra basen för nästkommande års utgåva.
Detta leder till att julcognacen har samma grundkaraktär men att toppnoterna varierar, berättar Stefan Mårtensson som är Master Blender.
Stefan har de senaste åren noterat ett allt tilltagande intresse för cognac. Han har bland annat upptäckt en trend att personer med ett stort whiskyintresse även har börjat intressera sig mer för cognac.
Cognac är rent generellt en underskattad dryck I Sverige. Det som är så fascinerande med cognac är att det finns fler nyansskillnader att upptäcka I jämförelse med andra destillat, och här är årets  julcognac inget undantag. I en äldre cognac har alkoholen bundits in och smaken blir rundare och mjukare.

Lanseras på Systembolaget 2/12
SB# 40419, Priset hamnar på 399:-/500ml

Kort om Grönstedts Noël 2013 XO

  • Grönstedts Cognac grundades av Johan Daniel Grönstedt 1846
  • Årets upplaga av Grönstedts julcognac är den 8:e i ordningen
  • Grönstedts Noël 2013 XO består huvudsakligen av cognac från Grande Champagne som är ettdistrikt inom området Cognac i södra Frankrike
  • Grönstedts Noël 2013 XO har en snittålder på 30 år och är i huvudsak lagrad på Limousin fat

HISTORIEN OM GRÖNSTEDTS
Källa: www.gronstedts.se

HUR ÄR DET möjligt att en traditionellt fransk dryck hittat sitt hem i den kalla Norden? Vad har gjort att en så främmande fågel funnit en plats i våra svenska hjärtan och utgjort en del av vår dryckeshistoria i över 150 år? Och dessutom lyckats bibehålla sin popularitet och ständigt finna nya kunder. Välkommen till historien om Grönstedts – en svensk nationalklenod.

År 1824 anlände leksandssonen Johan Daniel Grönstedt till Stockholm fast besluten om att göra sig ett namn i den stora staden. Efter tolv år på olika restauranger och etablissemang bestämde sig den då 28-årige Johan Daniel att ta över en källare i Gamla Stan som fungerade som såväl krog som vinhandel. Den driftige unge mannen skapar sig snabbt ett rykte för sina goda drycker.

EFTER FLERA FRAMGÅNGSRIKA år kom en ny milstolpe i karriären – 1846 öppnades en ny butik. Och samband med det blandade Johan Daniel Grönstedt sin första cognac under eget namn.Faktum är att Grönstedts är den enda cognacen i världen som tillåtits att lagra sina produkter utanför den franska regionen. Men 2008 togs dock beslutet att flytta tillverkningen närmare produktens ursprung, nämligen till Cognac, närmare såväl råvaror som tillverkningsprocess. Med i flytten kom givetvis, det över 60 år gamla, 18 000 liters fat som fått namnet Grönstedts reserv, den traditionella platsen för lagringen. Och givetvis fortsätter vi att tillverka Grönstetds på precis samma sätt som alltid. Allt för att fortsätta ge svensken sin favorit-cognac.

GRÖNSTEDTS COGNAC BLEV snabbt en succé och Johan Daniel Grönstedt räknas i dag som den svenska cognacens fader och produkten av hans slit är än i dag svenskarnas stora favorit. Traditionellt har blandning och lagring av Grönstedts skett i Sverige, men självklart alltid med en bas av klassiska franska råvaror. Som för så många andra svenska spritmärken har Reimersholme varit en av de klassiska tillverkningsplatserna, men genom åren har såväl Årsta som Södertälje blivit en del av Grönstedts stolta tradition.