- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Gin – trendigt och gott
Gin – trendigt och gott


Ordet gin är en anglofiering av det holländska ordet genever som betyder enbär på latin, juniperus. Den moderna ginen härstammar just från den nederländska spritdrycken genever. Genever är ett traditionellt destillat på malt som smaksätts med enbär. Den är fylligare, sötare och kraftigare i sin smak än den gin vi dricker idag. Genevern tog engelska soldater med sig till England under nederländska frihetskriget på 1600-talet. Under kriget slogs de nederländska och engelska soldaterna sida vid sida mot spanjorerna. Engelsmännen såg beundrande på när deras holländska kamrater tog en rejäl skvätt Genever innan de modigt gick ut i strid mot spanjorerna. Engelsmännen tog naturligtvis efter och genevern kallas därför än idag, lite skämtsamt, för ”dutch courage”.

Genevern kallas än idag, lite skämtsamt, för ”dutch courage”.

En G/T i världsklass
En gin av god kvalitet kan med fördel njutas ren. Häll upp i ett grappaglas eller liknande glas med tulpanform. Titta, dofta, smaka. Jämför gärna två eller flera. Vilken skillnad!
Ska det blandas gin/tonic? Använd en gin av bästa sort. Köp också en finare tonic och se vilken enorm skillnad det gör.
Rosa gin har varit en trend ett tag. För min del använder jag hellre en klassisk, vit gin med piffar upp drinken med en smal bit nyskuren rabarber, några granatäpplekärnor och eventuellt några enbär. Pepparkorn är lite cool om man vill ha en kryddigare profil. Gurka, zest, tranbär, en kvist rosmarin….du bestämmer. Vill man ha sin g/t ännu mer rosa finns det ljuvlig hibiskustonic att använda sig av.
Glöm inte. Häll upp din g/t i ett stort glas. Gärna ett generöst vinglas med bourgognekupa. Använd is i överflöd. Garnera. Njut. Slut på meddelandet.

Loading...





