Gin – trendigt och gott

Att njuta av gin både med och utan tonic blir allt trendigare i takt med att kvaliteten ökar och innovasionen flödar. Läs om gin - trendigt och gott.
Gin – trendigt och gott
Bild från DinVinGuide

Ordet gin är en anglofiering av det holländska ordet genever som betyder enbär på latin, juniperus. Den moderna ginen härstammar just från den nederländska spritdrycken genever. Genever är ett traditionellt destillat på malt som smaksätts med enbär. Den är fylligare, sötare och kraftigare i sin smak än den gin vi dricker idag. Genevern tog engelska soldater med sig till England under nederländska frihetskriget på 1600-talet. Under kriget slogs de nederländska och engelska soldaterna sida vid sida mot spanjorerna. Engelsmännen såg beundrande på när deras holländska kamrater tog en rejäl skvätt Genever innan de modigt gick ut i strid mot spanjorerna. Engelsmännen tog naturligtvis efter och genevern kallas därför än idag, lite skämtsamt, för ”dutch courage”.

Bild från DinVinGuide
Genevern kallas än idag, lite skämtsamt, för ”dutch courage”.
Bild från DinVinGuide

En G/T i världsklass

En gin av god kvalitet kan med fördel njutas ren. Häll upp i ett grappaglas eller liknande glas med tulpanform. Titta, dofta, smaka. Jämför gärna två eller flera. Vilken skillnad!

Ska det blandas gin/tonic? Använd en gin av bästa sort. Köp också en finare tonic och se vilken enorm skillnad det gör.

Rosa gin har varit en trend ett tag. För min del använder jag hellre en klassisk, vit gin med piffar upp drinken med en smal bit nyskuren rabarber, några granatäpplekärnor och eventuellt några enbär. Pepparkorn är lite cool om man vill ha en kryddigare profil. Gurka, zest, tranbär, en kvist rosmarin….du bestämmer. Vill man ha sin g/t ännu mer rosa finns det ljuvlig hibiskustonic att använda sig av.

Glöm inte. Häll upp din g/t i ett stort glas. Gärna ett generöst vinglas med bourgognekupa. Använd is i överflöd. Garnera. Njut. Slut på meddelandet.

Bild från DinVinGuide

Inte konstigt att gin har blivit så populärt

Vi söker hela tiden efter “the next big thing”. Trender kommer och går. I takt med att hantverket kring cocktails och drinkar blivit serious business har även intresset för gin av bättre kvalitet ökat lavinartat. Då vill som bekant alla ha en bit av kaka.

Och det är inte bara klassiska ginhus eller nya, kreativa ginproducenter som hakar på. Många vinhus och bryggare har också fått upp ögonen för att framställa detta trendiga, enbärsdoftande destillat. Varför? Några olika variabler. Lagstiftningen är ganska fluffig. Bara dominansen är enbär kan producenten smaksätta efter eget huvud. Råvaran till spriten kan också variera.

Processen att göra gin kräver inte heller lång, läs dyr, lagring. När ginen är klar är den omedelbart redo att dra in stålar. Jämfört med whisky, cognac, armagnac, bourbon och brandy som kräver tid, ibland mycket lång tid. De måste lagras på dyra ekfat enligt lag. Gin, någon?

Med detta sagt så lägger hantverksproducenten enorm tid och energi på både destillation, och infusion. Detta är en process där man smaksätter ginen genom att spritångorna vid andra eller tredje destilleringen passerar genom en boll av tunnt tyg med alla de örter, skal, rötter etc. som ska smaksätta spriten.

Smakprofilen på gin skiljer sig alltså mycket åt och går att variera i det oändliga. Här nedan några i mina ögon goda och välgjorda sorter som man enkelt lägger vantarna på. Men botanisera gärna, det finns en massa kul från små ambitiösa producenter- inte minst svenska dito.

 

 

ENBÄR/SKOG

 

Bild från DinVinGuide
Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin, Artikelnummer 86813, 399:-
Tillverkad i Tyskland
Flaska , 500 ml

Mustig helt underbar gin med karaktär av skogarna i södra Tyskland. Kryddigt och komplext med inslag av enbär, rosmarin, tallbarr, kanel, koriander, citrusskal, sandelträ och peppar. 

Black Forest Distillers är beläget i Schaberhof, söder om Lossburg, i Schwarzwald. Grunden lades 2008 när Alexander Stein efter många år utomlands återvände till hemlandet. Tillsammans med destillatören Christoph Keller har han tagit fram det moderna receptet till Monkey 47, som innehåller 47 olika örter, kryddor och bär.

 

 

 

BLOMMA

Bild från DinVinGuide

 

 

 

Hendrick’s Gin, Artikelnummer 81679, 449:-
Tillverkad i Storbritannien
Flaska 700 ml

Stiligt, rent och snyggt med blommig fräschör. Harmonisk gin som är finfin att njuta som den är eller att blanda underbara drinkar på. Ett plus för den fina designen. Vi bjuds på nyponros, hibiskusblom, fläder, sommaräng, enbär, citrustoner samt korianderfrön.

Hendricks tillverkas i två små antika pannor, en Carter Head- och en Bennetpanna. Varje batch är på cirka 500 liter. Smaksättningen sker genom infusion, i detta fall passerar spritångorna ett bollformat utrymme i pannans övre hals där kryddor och örter är placerade. I receptet ingår bland annat enbär, koriander, citronskal, kamomill, apelsinskal, angelicarot, fläder, rosenblad och gurka.

 

 

 

FRUKT

Bild från DinVinGuide

 

 

G- Gin, Artikelnummer 31139, 327:-
Tillverkad i Sverige , Skåne län , Lunds kommun
Flaska  500 ml

Svensk charmör och min kollega Anders Levanders favoritgin.

En elegant, fruktig, mjuk och uppfriskande gin. Den är mindre torr än den typiska London gin med en komplex smakprofil av frukt och enbär.

Spritfabrikens “G” Gin är en torr gin med rika aromer och smakpalett av enbär, peppar, kardemumma, äpple, pomerans, kvanne och koriander.”

Skånska Spritfabriken utnämndes till Världens Bästa Gin till Gin & Tonic genom att få IWSC Trophy för Gin & Tonic 2017.