- Hem /
- skribenter /
- Anders Levander /
Skottland whisky och haggis
Skottland whisky och haggis

Skottland whisky och haggis
Skottland är spännande och faktiskt lite exotiskt även för en dryckesskribent. Tro inte att det är enkelt att resa här, det är inget Disneyland med enkel access och motell i varje gathörn. Nej, Skottland har en vild och fascinerande natur. Tillsammans med alla sägner och skrönor ger det en bra bas för ett äventyr. Varför är jag här då? Jo för att prova whisky direkt från källan. Fastlandet och öarna Mull och Islay står på agendan under fyra spännande dagar.
Det var bara gamla gubbar som gillade finwhisky.
Skottland whisky och haggis
Mitt första besök i Skottland var i början av 1980-talet. Då var det kris i whisky-industrin. Det var bara gamla gubbar som gillade finwhisky. Mycket gjordes för att få en yngre publik att börja intressera sig för drycken. Jag hade till och med ett möte med ledningen av det stora whisky-konglomeratet, United Distilleries. Detta möte kom till av en slump då jag öppnade fel dörr på ett hotell i Edinburgh. Jag blev välkomnad in och fick en plats vid ett provningsbord med 20 olika whiskytyper. Där satt åtta olika chefer på rad för berömda destillerier som företaget ägde. Gruppen blev nyfikna på mig som vinprovare och ekonom. Det bör även nämnas att jag var i Edinburgh på konferens i finansanalys. Whiskyindustrins problem var en vikande efterfrågan och kunderna var företrädesvis äldre män. Detta skulle man ändra på och få yngre personer och kvinnor att gilla whisky. Detta är nu historia som utspelade sig för mer än fyrtio år sedan. Whisky blev populärt bland en större publik och gav därmed stora intäkter för de skotska whiskyproducenterna. På köpet öppnades även mina ögon för denna ädla dryck och en insikt om hur den tillverkas efter mina besök på ett antal destillerier.
Skottland whisky och haggis
Resa i Skottland
Antingen startar du i Glasgow eller i Edinburgh. Glasgow ligger närmare öarna i väster men Edinburgh är enklare att flyga till från Sverige, läs Stockholm i mitt fall. Sedan börjar det mer besvärliga med att nå fram till destillerierna. Med några få undantag ligger dessa inte nästgårds. Vill du till öarna och de mer berömda spritkokerierna är du tvungen att färdas med färja och på smala vindlande vägar. Vissa ger inte ens möjlighet för bilar att mötas utan att en bil kör åt sidan för att släppa fram den andre. Du måste dessutom ha björnkoll på färjornas tidtabeller. Färjorna är ofta fulla och du måste boka plats och framför allt vara ute i god tid före avgång. Men när du har klarat av allt detta krångel och passande av olika färjor öppnar sig en ny värld – Skottland och dess whisky.
Skottland är, med sina drygt fem miljoner invånare, glest befolkat och de flesta bor i storstäderna. Jag får en känsla av Norrland och dess inland mot svenska fjällkedjan i väster. Imponerande natur och en karghet, även människorna påminner mig om hemmavid norrut. Med en blinkning till alla sägner. -Trots att jag såg efter noggrant så kunde jag inte se Loch Ness-odjuret när den mytomspunna och vackra sjön passerades.

Bunnahabhain, uttalas bu-na-ha-venn,
Bunnahabhain
Höjdpunkten på min resa i Skottland är besöket på ön Islay. Ett namn som jag hela mitt liv uttalat fel visade det sig. Jag har uttalat det på brittiska men lärde mig snabbt av en lite vresig skotte att det heter, Ajla och inget annat. Men det är inte bara denna erfarenhet jag bär med mig hem utan även en fin sensorisk erfarenhet från destilleriet Bunnahabhain. Nästan längst ut på ön Islay i nordlig riktning ligger Bunnahabhain. Man färdas på mycket smala vindlande vägar med milsvid utsikt över detta karga landskap. Skogen höggs ned för många hundra år sedan som bränsle och Atlanten gör sig påmind hela tiden här. Öarna Islay och Mull ligger norr om irländska ön så havet har fritt spelrum. Nästa anhalt västerut är Amerika. När vi talar om havet så missa inte att äta sjömat när ni är i Skottland. Fisk och skaldjur är dagsfärska och riktigt gott, dock med brasklappen att det är brittiska recept och handlag i byssan. Vi svenskar har ju ofta ett ambivalent förhållande till den brittiska kokkonsten. En delikatess ni inte får missa är nationalrätten haggis. Jag är personligen mycket förtjust i denna mycket speciella maträtt som är ett mellanting mellan pölsa och blodkorv. Gott och kryddigt och perfekt tillsammans med en dram med whisky. Den engelska paradrätten Fish & chips får ni heller inte missa. Flottigt och kanske inte det nyttigaste du kan finna i kostcirkeln, men rustikt mättande och inte minst gott. Perfekt till en skotsk öl på någon pub.
Bunnahabhain, uttalas bu-na-ha-venn, det tog ett tag för undertecknad att få grepp på uttalet så förtvivla inte det går att lära. Namnet betyder flodmynning på gaeliska och det är platsen där destilleriet ligger som givit det dess namn. När vi ändå är inne på uttal och stavning. Skotsk whisky och irländsk whiskey, märk att stavningen skiljer sig åt.
Bunnahabhain
Stilen på Bunnahabhains whisky skiljer sig åt enligt kännarna och en faktor är att spriten buteljeras med en högre alkoholstyrka. En annan viktig faktor är att spriten inte färgas samt att man avstår kylfiltrering. Detta är vanligt på många andra ställen i Skottland. Detta gör drycken unik till viss del och ger drycken intressanta aromer. Lagring på sherryfat och utan rökighet är ett annat kännetecken för whiskyn. Bunnahabhain är lite av ett kultbränneri för kännarna runtom i världen nuförtiden. Tidigare ansågs kanske många andra Islay destillerier som bättre men idag är Bunnahabhain en toppspelare i högsta divisionen. Även jag blev helt enkelt förälskad i whiskyn och inte minst i ön Islay med sitt spännande Bunnahabhain.




Skottland whisky och haggis
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!


