- Hem /
- skribenter /
- Anders Levander /
Poli grappa
Poli grappa

Från stråhattar och pasta är historien om Poli grappa
Poli grappa
Det hela började med stråhattar och en restaurang vid järnvägsstationen för mer än hundra år sedan. En sannerligen entreprenöriell familj i sann italiensk anda. Mångsysslare som bara vill framåt i en fattig bygd. Vad har man runt knuten? Jo, vinbönder. Vad blir över efter vinproduktionen? Jo, druvskal. Voila, låt oss göra sprit på detta. Där har ni i korthet vad grappa är och vad som är råvaran. Lägg även till ett speciellt lämpat vatten som Poli har i sin närhet. Ett vatten som filtrerats naturligt genom sin egen terroir. Vidare en familj med uppfinningsrikedom och vilja att skapa nytt. Ett recept för framgång är vad det är. Samt hårt och gediget arbete. Detta är historien om Poli.

När provade du en grappa senast?
Stilen på grappa varierar faktiskt en hel del vilket många inte känner till. Vissa är mer rustika och traditionella i sin framtoning medan andra är mjuka och eleganta och finessrika. Till denna senare kategori tillhör Poli med sin hantverksmässiga produktion trots sin relativa storlek. Hur man lagrar sin grappa efter destilleringen är något man diskuterar en hel del bland producenterna. Ekfatslagringens vara eller icke vara är en fråga. Vissa anser att grappa ska vara ren och kristallklar. Samtidigt menar andra att ekfaten ger en rund och mer harmonisk stil med varmare aromer från lagringen på fat. Prova gärna själv vad du tycker bäst om. Personligen är jag mest förtjust i den klara inte ekfatslagrade grappa. Men som bekant smaken är som baken – delad.
Den mer storskaliga och industriella produktionen av grappa sker genom en kontinuerligt bränning. Detta ger dock en jämn med med en mer anonym stil. Äkta hantverksgrappa produceras i mindre pannor och ger mer djup, komplexitet och karaktär till grappan. Här finner du Polis bättre produkter med sin fina identitet och personlighet. Fokus här är druvans typ och karaktär viktig. Samtidigt som man vill bevara den unika terroiren från respektive region där druvan och vinet härrör ifrån. Samt att detta gäller för respektive produkt. Därav det relativt stora olika typer av grappa som produceras.
Giovane/Bianca: det är en ung och olagrad grappa. Lagrad upp till 6 månader på glas eller bara ståltank.
Affinata in legno: en grappa som lagras 6–12 månader på ekfat.
Vecchia/Invecchiata: en grappa som lagras minst 12 månader.
Riserva/Stravecchia: grappa lagras över 18 månader på ekfat, ofta med rundare, djupare ton.
Grappa har en ödmjuk historia. Den föddes ur nöd och fattigdom. Bönderna tog tillvara druvresterna som de rika vinägarna lämnade kvar. Under 1700-talet förfinades destillationen, och efter första världskriget spreds drycken i hela Italien. Sedan dess har utvecklingen gått snabbt. Idag produceras grappa i en mängd olika stilar. Från ren och klar med aromatiskt djup. Vissa är fatlagrade och sammetslena.
Det är druvskal som är basen i grappa. Bilden nedan visar druvskal från Sassicaia i Toscana

Poli grappa och lite historia


Poli grappa
BestChampagne.se, DinVinguide.se, Mousserande.se, Baginbox.se, SmakaochNjut.se och DryckesListan.se är guider för dig som älskar mat, dryck, vin och livsnjutning. På DinVinguide.se hittar du våra artiklar, reportage och fördjupningar. På DryckesListan.se finns våra topplistor och rekommendationer – allt för att hjälpa dig hitta rätt vin, öl, sprit och alkoholfritt till både vardag och fest.
Våra skribenter guidar dig i valet av dryck till maten och delar med sig av recept, tips och inspiration. Nya rekommendationer och listor publiceras varje vecka, så missa inte att titta in regelbundet för att upptäcka det senaste.
Glöm inte att besöka BestChampagne.se där vi går på djupet inom mousserande viner och, framför allt, champagne.
Välkommen att utforska mat- och dryckesvärlden tillsammans med oss!




