- Hem /
- skribenter /
- Anders Levander /
Boulard har visat svensken Calvados
Boulard har visat svensken Calvados
Boulard har visat svensken Calvados
De flesta som gillar Calvados har nog provat en Calvados Boulard. Boulard är en gammal anrik producent mitt i hjärtat av Calvados. I den sömniga men pittoreska lilla byn Coquainvilliers ligger firman som grundades så tidigt som 1825. Byn med det oerhört svårstavade namnet ligger i Pays d’Auge som anses vara det bästa området för äppelodling om en kvalitets Calvados står på programmet. Idag verkar Vincent Boulard som femte generationen i bolaget. Det finns med andra ord traditioner att falla tillbaka på. DinVinguide.se besökte regionen tidigare i februari i år. I en tidigare artikel beskrevs kort hur Calvados tillverkas. I denna artikel kommer jag fokusera på en av de mest kända och välrenommerade producenterna – Boulard.
Det går normalt år 15 till 20 kilo högklassiska äpplen för att tillverka en flaska Calvados. Hemligheten till en perfekt ”calva” är inte bara hög kvalitet på frukten utan även att variera de olika äppelsorterna. Ju fler olika äppeltyper som används desto större komplexitet i aromerna. Av totalt åtta hundra olika sorter använder sig Boulard av inte mindre än 120 olika typer. Den idealiska blandningen är 40 procent av bittra, 40 procent söta och 20 procent syrliga äpplen. De stora äppellundarna är fantastiskt vackra när de blommar på våren. Totalt har Boulard 35 000 äppelträd att välja sin frukt från. Det är med andra ord inte bara skickligheten vid destillationsapparaten som avgör kvaliteten. Precis som för vinodlaren är frukten viktig. Skötseln av äppellundarna har som förståeligt hög prioritet.
När äpplena pressas får man en torr cider som sedan destilleras till en färglös eau-de vie som sedan lagras på ekfat under varierande tid beroende på vilken kvalitet man vill framställa. Den tredje faktorn förutom skicklighet och erfarenhet i fruktodling och destillation för att framställa en förstklassig Calvados är hanteringen av faten och spritens lagring på ekfaten.
Boulard har lång erfarenhet av denna hantering. Jag anländer en särdeles blåsig och regnig dag i Normandie. Det var samma period som södra England nästa blåste bort och hade stora översvämningar i februari i år. Det gällde med andra ord att hålla i hatten. Med hatten välsurrad äntrade jag hjärtat i verksamheten – destilleriet. Jag önskar att alla någon gång får uppleva denna fantastiska arom av äpple som finns i spritfabriken. De varma ångorna doftar förföriskt och jag kommer alltid minnas detta besök när jag provar en Calvados. Denna sprit har med mitt besök fått ett nytt innehåll för mig.
På Systembolaget finns ett antal olika ”calvor ” från Boulard. De jag framförallt fastnade för är följande tre.
Boulard Grand Solage # 58 som kostar 299 kronor
Det är en gammal trotjänare på bolaget som jag faktiskt gillar riktigt skarpt. Det skall understrykas att det inte handlar om en toppcalva. Användbarheten är faktiskt större än vad jag trodde innan jag började intressera mig för calvados igen på gamla dar. Prova gärna en Calvados – Tonic. Byt ut ginen mot calvados det är riktigt bra. Grand Solage är en bra ”enrty-level” calvados men utan djupet och komplexiteten som de mer lagrade har. Spriten har lagrats minst fem år på fat. Givetvis fungerar den även som aperitif före middagen.
Boulard X.O. # 80401 som kostar 489 kronor
Det finns en billigare VSOP som kostar 88 kronor mindre men jag väljer denna alla dagar i veckan. Komplexiteten är markant högre och aromerna mer intensiva. Smaken är mildare och har rostade toner. Mandel, vanilj och äppelaromerna är påtagliga. Jag får en förnimmelse av varm äppelpaj med vaniljsås. Denna sprit lämpar sig perfekt som drink efter middagen eller bara som en solitär när andan faller på. Boulard X.O. är en blandning på sprit som lagrats 8 till minst 15 år.
Boulard Calvados X.O. Auguste # 86718 som kostar 1 601 kronor
Detta är ett av husets flaggskepp. Denna calvados är en blandning av ett stort antal olika cuveer. Det är inte bara åldern på spriten som får avgöra utan hur de olika ekfatens sprit harmonierar med varandra. Namnet är en tribut till familjen Boulards grundare Pierre-Auguste Boulard som var en historiskt skicklig blend-master. Calvadosen är tappad på en vacker tung glasbutelj som kan användas som karaff. Det är en dyr sprit som man kanske inte plockar fram varje vecka. Färgen är bärnstensfärgad och doften är harmoniskt mild utan några vassa hörn. Doften är fylld av mogna varma äpplen, vanilj från ekfaten och honung, kanel, karamell, mocca i en fin kompott. De rostade tonerna avslutar det hela i såväl doft som smak. Avslutet är långt och harmoniskt. Det positiva är att hela ekipaget är så fyllt av fina aromer att man inte dricker så mycket utan en ”tvåa” räcker länge.