Ingredienser
Bushmills
Instruktioner
I värmetåliga glas, häll kokande vatten upp till kanten. Låt stå en stund och häll ut. Nu håller drinken sig varm längre. Häll på socker, kaffe och whiskey. Toppa med ett ungefär 1,5-2 cm tjockt lager av den lättvispade grädden.
Kaffe
Utgå i från strakt kaffe. Bryggkaffe är det vanligaste och förmodligen bästa ur flera synpunkter. Bryggkaffe innehåller mer koffein än espressokaffe då vattnet rinner långsammare genom kaffet och koffeinet får verkligen tid att lakas ut. Koffeinet är uppiggande och samverkar bra med whiskeyn i kaffet.
Muscovadosockerlag
2 dl muscovadosocker
2 dl vatten
Koka upp vatten, blanda ihop med 2 dl muscovadosocker. Rörsocker, farin, eller vanligt vitt socker går även bra om man inte har muscovado hemma.
Lättvispad grädde
Det man absolut inte bör göra är att använda sprutgrädde. Det som händer då är att man får ett för tjockt lager, med andra ord ett litet berg av grädde ovanpå drinken. Sprutgrädde är också för hårt vispat så att man ofta får en stor klump av grädde när man dricker och sen är den slut och man har bara whiskey, kaffe och socker kvar. Meningen är ju att grädden ska räcka genom hela drinken.
Istället vispar vi vår egen grädde, antingen för hand eller med elvisp. Här vill vi åstadkomma en grädde som är rinnig, men tjock nog till att kunna skikta sig ovanpå vår drink.
Joseph Sheridan anses vara uppfinnaren av den klassiska drinken Irish Coffee. År 1942 anställdes han som restaurangchef på Foynes, en betydelsefull hamn i det lilla samhället med samma namn i grevskapet Limerick på västra Irland. Foynes fungerade som mellanlandningsplats för transatlantiska sjöflygplan från 1939, vilket innebar att många resenärer stannade där för att vänta på att deras flygplan skulle tankas.
Under dessa väntetider insåg Joseph Sheridan att passagerarna behövde något som både värmde och gav energi, särskilt med tanke på att flygningarna med propellerplan över Atlanten inte var särskilt behagliga och att resenärerna ofta kände sig nedkylda vid mellanlandningen. Irland, känt för sitt regniga klimat och smeknamnet “den gröna ön”, bidrog ytterligare till behovet av en uppiggande dryck.
Som en lösning på detta problem skapade Sheridan Irish Coffee, troligtvis år 1943. Drycken blev snabbt populär bland resenärerna. Ursprungligen hade den kanske inget officiellt namn, men det sägs att när någon frågade om det serverades brasilianskt kaffe, svarade Sheridan enkelt: “Nej, det är Irish Coffee.” Och som man brukar säga, resten är historia.
Efter drygt 2000 transatlantiska flygningar via Foynes ersattes sjöflygtrafiken 1945 av vanliga marklandande flygplan, men vid det laget hade Irish Coffee redan etablerat sig i både USA och övriga Europa. Joseph Sheridan har även fått ge namn åt en bar på Shannon Airport samt en Irish Coffee-likör, vilket ytterligare cementerar hans bidrag till den irländska dryckeskulturen.